Zupa ogórkowa

Kurczaka, marchewki, pietruszkę, seler obierz i opłucz. Włóż do garnka, zalej 1,5 litra wody i dodaj pieprz. Gotuj 35 min. Ogórki zetrzyj, warzywa wyjmij z wywaru i pokrój w kostkę. Do wywaru wlej kwas ogórkowy, wrzuć warzywa i ogórki. Dodaj masło, gotuj 15 min. Przypraw do smaku solą, żółtko roztrzep z mlekiem. Wlej do zupy i zagotuj. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź. Dodaj do zupy i posyp natką. Podawaj z kawałkami kurczaka.

  • 1/2 kurczaka
  • 30 dkg kiszonych ogórków
  • 1–2 szklanki kwasu ogórkowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • Kawałek selera
  • 6 ziemniaków
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • 2–3 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Pomarańczowa babka

Wszystkie składniki połączyć, zmiksować,wylać do formy na babkę, piecw temperaturze 1800C ok. 50 min (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)