Są powody do kochania!

Kurka Naturka to ukochana pasza Twoich kur. Naturalne składniki w paszy i idealnie dobrane proporcje witamin i składników mineralnych to w konsekwencji bardzo wysokiej jakości, smaczne i zdrowe jaja. I mamy na to dowody!

Jaja kur karmionych paszą Kurka Naturka mają wyższą zawartość wielu niezbędnych dla zdrowia człowieka składników niż jaja kur karmionych inną paszą i mieszanką w oparciu o własną recepturę hodowcy. I mamy na to dowody*!

Witamina D3 wzmacnia układ odpornościowy człowieka, pomagając w walce z infekcjami i chorobami. Wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu, co jest niezbędne do utrzymania zdrowych i mocnych kości. Pomaga w profilaktyce krzywicy u dzieci i osteoporozy u dorosłych.
Omega-3 pomagają w obniżeniu poziomu trójglicerydów, regulacji ciśnienia krwi oraz zmniejszeniu ryzyka arytmii i zawałów serca. Wspierają rozwój mózgu u dzieci oraz mogą poprawiać pamięć u dorosłych. Omega-3 mają właściwości przeciwzapalne, co może pomóc w łagodzeniu objawów chorób autoimmunologicznych.
Luteina gromadzi się w plamce żółtej oka, gdzie działa jako filtr ochronny, pochłaniając szkodliwe promieniowanie UV i światło niebieskie. Regularne spożywanie luteiny może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) i zaćma. Luteina może zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, takich jak choroba wieńcowa serca i udar mózgu.
Zeaksantyna to naturalny barwnik z grupy karotenoidów, który odgrywa kluczową rolę w zdrowiu oczu. Regularne spożywanie zeaksantyny może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) i zaćma.
Kwasy tłuszczowe obniżają ryzyko zawału serca i udaru mózgu u człowieka.
Kury żywione Kurką Naturką znoszą aż o ok. 24% więcej jaj niż jaja kur karmionych inną paszą, a to więcej zdrowych składników potraw dla Twoich bliskich i Twojej rodziny.

Większe żółtko to więcej zdrowia w jaju – więcej witamin i substancji budujących odporność i kondycję człowieka, takich jak D3, luteina czy kwasy Omega.

Mocniejszy kolor żółtka to lepszy i bardziej apetyczny wygląd potraw opartych na jajach – makaronu, ciast czy jajecznicy.
Potrawy przygotowane na bazie jaj od kury spożywającej Kurkę Naturkę są smaczne, pachnące. To przyjemność jedzenia całej rodziny.
To bardziej intensywny zapach jaja, czyli przyjemność jedzenia potraw przygotowywanych na bazie jaj dla bliskich i całej rodziny.

To są powody do kochania!

*Na podstawie badań wykonanych przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w oparciu o kury nioski karmione inną paszą oraz mieszanką przygotowywaną przez hodowcę. Badania wykonane przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego, dla marki Nutrena, na zlecenie Cargill.