Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy, płucka pokrój na kawałki i zalej wywarem. Wychłodź i połącz składniki z bułką. Dopraw do smaku. Napełnij jelita i włóż do gorącej wody. Gotuj pół godziny na wolnym ogniu, bez przykrycia. Wyjmij, włóż do zimnej wody i osusz. Smaż na tłuszczu, aż się zarumienią. Podawaj z chlebem.

  • 1 kg głowy wieprzowej
  • 1 kg świeżego podgardla
  • Płuca
  • Wątroba
  • Cienkie jelita
  • 25 dkg skórek wieprzowych
  • 1 l krwi
  • 2 cebule
  • 10 dkg soli
  • 3 dkg przypraw: pieprz, ziele angielskie, majeranek, gałka muszkatołowa

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)

Wytrawny gulasz z serc drobiowych

Opłukane i oczyszczone serca pokrój i podsmaż z cebulą. Prawdziwki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 mi (...)