Zupa cebulowa

Pokrojoną w paski cebulę zeszklij na oliwie. Pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek i imbir. Do gotującego się wywaru wrzuć kaszę jaglaną i gotuj na małym ogniu ok. 15 min. W trakcie gotowania dodaj podsmażoną cebulę. Na końcu dodaj tymianek, sól i pieprz. Możesz dodać szklankę białego wina. Na wierzch połóż upieczoną grzankę z serem.

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 kg cebuli
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • Kawałek świeżego startego imbiru
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól morska
  • Pieprz
  • Tymianek
  • Grzanka z serem na wierzchu

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Pomarańczowa babka

Wszystkie składniki połączyć, zmiksować,wylać do formy na babkę, piecw temperaturze 1800C ok. 50 min (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)