Udka z rodzynkami

Udka natrzyj solą i pieprzem. Opłucz, osusz morele i rodzynki. Cebule posiekaj i podsmaż na oleju. Włóż udka, dodaj rodzynki, posiekane morele oraz cynamon. Wlej wodę i zakryj mięso. Duś 30 min. Ugotuj ryż na półtwardo. Naczynie wysmaruj masłem. Ułóż warstwę ryżu, a na nim udka i polej sosem. Przykryj folią aluminiową. Piecz 20 min.

  • Udka kurczaka 4 szt.
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 10 dkg morele
  • 1 cebula
  • 1/2 butelki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 dkg ryżu
  • 1 łyżeczka masła

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)