Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego do naczynie żaroodporne wysmarowane oliwą. W misce przygotuj ciasto: wymieszaj boczek pokrojony w kostkę, jajka, posiekane cebule, posiekane ząbki czosnku i natkę. Dodaj mleko i mąkę, wymieszaj na gładką masę, aż będzie miała konsystencję dość gęstego ciasta naleśnikowego. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij nagrzane naczynie z piekarnika, na dno wylej połowę ciasta, na nim upychaj kapustę i potem wylej drugą połowę ciasta. Piecz ok. 35 min. do zarumienienia.

  • 1/2 kapusty włoskiej
  • 200 g boczku
  • 2 jajka
  • 1 cebula cukrowa
  • 3 ząbki czosnku
  • Pęczek natki pietruszki
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Wytrawny gulasz z serc drobiowych

Opłukane i oczyszczone serca pokrój i podsmaż z cebulą. Prawdziwki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 mi (...)