Tagliatelle z kurczakiem

Natrzyj kurczaka oliwą, posyp solą i pieprzem, potem ułóż go w brytfannie piersiami do dołu i piecz ok. 1,5 godz. lub do momentu, aż będzie brązowy. Kurczak będzie gotowy, jeśli po przecięciu będzie wypływać z niego czysty płyn (nie różowy). Kiedy kurczak będzie prawie gotowy, wstaw wodę na makaron. Wyciągnij kurczaka, obierz mięso od kości i potnij lub porwij na mniejsze kawałki. Żeby zrobić sos, zlej wszystkie płyny z brytfanny do garnka. Dodaj rozmaryn, rodzynki. Zacznij podgrzewać sos kiedy będziesz gotować makaron. Ugotuj i odcedź makaron, w dużej misce pomieszaj go z sosem, kurczakiem i pietruszką.

  • 1,5 kg kurczaka
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Zmielone liście z 3 gałązek rozmarynu
  • 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich zamoczonych w wodzie na 30 min.
  • Ok. 450 g tagliatelle (włoski makaron)
  • 2–3 łyżki stołowe siekanej pietruszki

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)