Strudel z kapustą

Ze wszystkich składników postaraj się wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Odstaw na ok. 1 godz. W tym czasie przygotuj nadzienie. Cebulę i boczek podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Poszatkowaną kapustę podgotuj w niewielkiej ilości wody z solą. Potem ją odsącz i dodaj na patelnię z cebulą i boczkiem, listkiem laurowym, zielem, kminkiem i pieprzem. Dosól do smaku i dodaj posiekaną natkę. Ciasto cienko rozwałkuj i posyp bułką tartą. Nałóż przestudzony farsz. Posyp tartym serem i zwiń ciasto w rulon. Piecz w nagrzanym piekarniku – 170°C, ok. 40 min.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 1/2 kg kapusty
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pieprz
  • Sól
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Kminek
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)