Słodko-kwaśny indyk

Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni roztop masło i podsmaż na nim ugotowany ryż, dodając kurkumę, która zabarwi go na żółto. W tym czasie filety z indyka posyp solą i pieprzem i włóż do piekarnika, włączając grill. Grilluj jedną stronę przez 15 min., drugą przez 7 min. na największej mocy. Jeśli nie masz grilla, możesz filety bez panierki usmażyć na tłuszczu na patelni. Dopraw do smaku. Sos ze słoika lub miód przełóż do garnka i podgrzej, nie gotuj. Filety polane sosem podawaj na talerzach z kukurydzą i ryżem.

  • Szklanka ryżu
  • Masło
  • Przyprawa kurkuma
  • 1/2 kg filetów z indyka
  • 1 puszka kukurydzy
  • Sól
  • Pieprz
  • Miód lub sos słodkokwaśny

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)