Śledzie z rodzynkami

Śledzie kroimy i układamy w głębszym naczyniu. Pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj rodzynki i koncentrat pomidorowy. Chwilę pogotuj i dopraw do smaku. Kiedy sos wystygnie, wyłóż na śledzie. Danie zamknij lub owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki. Śledzie najlepiej przygotuj dzień, dwa dni wcześniej, żeby się przegryzły.

  • 5–6 płatków śledziowych
  • 2 cebule
  • Garść rodzynek
  • Koncentrat pomidorowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Oliwa
  • Folia spożywcza

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)