Sałatka z młodą cukinią

Podpiecz w piekarniku lub na grillu paprykę, cukinię i ząbki czosnku ze skórką. Po 15 min. zdejmij cukinię i czosnek. Najdłużej piecz paprykę, aż na skórce pojawią się pęcherze. Ostudź ją i obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie paski. Podpieczoną cukinię pokrój. Czosnek wyciśnij ze skórki. Dodaj pokrojony młody groszek, sałatę i sos.

  • 3 młode żółte cukinie, ok. 10–12 cm długości, pokrojone w cienkie plasterki lub kawałki
  • 1 czerwona papryka pokrojona w ćwiartki
  • Sałata
  • Garść młodego groszku w łupinach

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Estragon

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Pomarańczowa babka

Wszystkie składniki połączyć, zmiksować,wylać do formy na babkę, piecw temperaturze 1800C ok. 50 min (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)