Przystawka z anchois

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na ćwiartki. Mięso pokrój w kostkę. Dalej posól, popieprz, posyp przyprawą i odstaw na 15 min. Obsmaż na gorącym oleju. Z ciasta wytnij kwadraty. Na każdym ułóż paprykę nafaszerowaną mięsem i posyp natką. Przykryj je drugim plackiem z ciasta, ozdób anchois i zapiekaj 15 min., do zarumienienia ciasta. Przed podaniem ozdobnie przewiąż szczypiorkiem.

  • 3 papryki
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 puszka anchois
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • 1 opakowanie gotowego ciasta półfrancuskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Kilka pędów szczypiorku

Zobacz również:

Pomidory z pastą

Ugotowane na twardo, drobno pokrojone jajka wymieszaj z zeszkloną na maśle cebulką i szczypiorkiem. (...)

Kurczak z twarożkiem

Ugotowaną pierś kurczaka pokrój w cienkie paski. Wymieszaj z twarogiem, dodając śmietanę, pokrojoną (...)

Jabłka z drobiową wątróbką

Wątróbkę umyj i pokrój w cienkie paski, obtocz w mące i usmaż z cebulą pokrojoną w półksiężyce. Jabł (...)