Kajzerkę pokrój w salaterce, zalej winem wymieszanym z wodą, sokiem i skórką z cytryny, zostaw na 1/2 godz. Musztardę utrzyj z solą, pieprzem, drobno posiekaną cebulą i roztartym czosnkiem. Dolej olej i wymieszaj dokładnie z namoczoną bułką i mięsem. Dodaj surowe żółtka, usiekaną zieleninę, wyrób masę. Dodaj ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Uformuj niewielkie kotlety, obtocz w tartej bułce, smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z gotowanymi warzywami.
Pikantne kotlety

- 500 g mielonego mięsa z indyka
- Kajzerka
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki przegotowanej wody
- 1 łyżka soku
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 czerwone cebule, ząbek czosnku
- 2 jaja
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka usiekanych świeżych
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół: tymianku i mięty
- 1/2 szklanki tartej bułki
- Olej do smażenia
Zobacz również:
Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół
Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)
Żymlok
Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)
Zapiekanka z kapusty włoskiej
Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)