Ogniste jaja

Obrane jajka gęsto ponakłuwaj widelcem. W płaskim rondlu mocno rozgrzej olej, włóż jajka i usmaż je na złoty kolor i odcedź. Na łyżce oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj imbir i wymieszaj. Dodaj pastę z krewetek, chili, sos sojowy, gotuj 3 min., a następnie posłodź. Do rondla włóż jajka i gotuj na niewielkim ogniu 10 min. Po wyjęciu na gorący półmisek posyp solą i pieprzem.

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pasty z krewetek
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Szczypta mielonego imbiru
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Pomarańczowa babka

Wszystkie składniki połączyć, zmiksować,wylać do formy na babkę, piecw temperaturze 1800C ok. 50 min (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)