Kurczak pieczony w winie

Opraw i umyj kurczaka. W 4 łyżkach oliwy rozmieszaj sos sojowy, dodaj szczyptę kolendry, soli i cukru. Tak otrzymanym sosem nasmaruj kurczaka na zewnątrz i wewnątrz. Ułóż w brytfannie i piecz ok. 50 min., podlewając winem. Po upieczeniu ostudź. Podawaj pokrojonego na niewielkie kawałki wraz z winogronami bądź innymi owocami.

  • 1 kurczak
  • 1/2 butelki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szczypta kolendry
  • 1 łyżka cukru
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)