Jajka po staropolsku

Na patelni rozgrzej oliwę, włóż kromki chleba i obsmaż z obu stron. Na żaroodpornym półmisku, wysmarowanym masłem, ułóż chleb, przykryj plastrami szynki, posmaruj śmietaną i wstaw do nagrzanego piekarnika. Na patelni typu dołkownica stop masło, wbij jajka. Dalej usmaż, posyp solą i pieprzem, a następnie ułóż na kromkach chleba. Obficie posyp posiekaną natką pietruszki.

  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba razowego
  • 4 plastry szynki
  • 2 łyżki śmietany
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Sól

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Pomarańczowa babka

Wszystkie składniki połączyć, zmiksować,wylać do formy na babkę, piecw temperaturze 1800C ok. 50 min (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)