Jaja z sosem pomidorowym

Opłukaną i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę pokrój w paski, a cebulę i słoninę w drobną kostkę. Sparzone pomidory obierz ze skórki. Przetop słoninę, zeszklij cebulę, dodaj paprykę i pomidory. Podlej wszystko bulionem i duś kilka min. Zapraw mąką. Sos wylej na półmisek, ułóż połówki jaj i posyp skórką z cytryny. Podawaj z ryżem.

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 15 dkg wędzonej słoniny
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 3 mięsiste pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Skórka otarta z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Pomarańczowa babka

Wszystkie składniki połączyć, zmiksować,wylać do formy na babkę, piecw temperaturze 1800C ok. 50 min (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)