Hiszpańskie gazpacho

Pokrój chleb na kromki i poodkrawaj skórkę. Poszarp na niewielkie kawałki, zalej połową szklanki wody i odstaw. Sparz pomidory wrzątkiem i delikatnie obierz ze skórki. Włóż pomidory do blendera, dodaj czosnek, chili, namoczony chleb, oliwę i ocet. Zmiksuj na gładką masę i dopraw do smaku. Wstaw gazpacho do lodówki, aby się schłodziło. Podawaj z grzankami i listkami świeżej bazylii.

  • 1/4 bochenka czerstwego białego chleba
  • 8–10 dużych dojrzałych pomidorów
  • Oliwa
  • Czerwony ocet winny
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta chili
  • Kilka listków bazylii

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Pomarańczowa babka

Wszystkie składniki połączyć, zmiksować,wylać do formy na babkę, piecw temperaturze 1800C ok. 50 min (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)