Flaczki drobiowe

Kurczaka pokrój na ćwiartki, włóż do garnka i zalej wrzątkiem w takiej ilości, aby mięso było przykryte. Posól, dodaj szczyptę pieprzu i gotuj 30 min. Jarzyny oskrob, umyj i zetrzyj na tarce. Połowę porcji jarzyn włóż do garnka pod koniec gotowania. Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj resztę jarzyn, wsyp mąkę, wymieszaj i smaż 2 min. Wlej pół szklanki wody. Patelnię nakryj i duś jarzyny 5 min. Mięso wyjmij z wywaru i pokrój w cienkie paseczki wzdłuż włókien. Do garnka z wywarem włóż pokrojone mięso i jarzyny z patelni, zagotuj. Dodaj przyprawy.

  • Kurczak
  • 2 małe marchewki
  • 2 pietruszki
  • Duży seler
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • Utarta gałka muszkatołowa
  • Szczypta sproszkowanej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • Imbir
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Pomarańczowa babka

Wszystkie składniki połączyć, zmiksować,wylać do formy na babkę, piecw temperaturze 1800C ok. 50 min (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)