Zupa z zielonego groszku z miętą

Roztop masło w garnku, uważając by się nie przypaliło. Rozmieszaj dokładnie z mąką, a następnie stopniowo dolewaj dwie szklanki chłodnej wody lub lekkiego warzywnego bulionu, stale i energicznie mieszając np. trzepaczką, by nie powstały grudki. Następnie dodaj groszek i zagotuj. Dodaj posiekaną miętę i gotuj jeszcze przez 2 min., by mięta uwolniła aromat. Zupę dokładnie zmiksuj, dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodaj jogurt. Zupę podawaj ciepłą, ale nie gorącą – tak smakuje najbardziej. Udekoruj listkami bazylii.

  • 500 g ugotowanego zielonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • mały pęczek mięty
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • Sól/pieprz do smaku

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Pomarańczowa babka

Wszystkie składniki połączyć, zmiksować,wylać do formy na babkę, piecw temperaturze 1800C ok. 50 min (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)