Wytrawny gulasz z serc drobiowych

Opłukane i oczyszczone serca pokrój i podsmaż z cebulą. Prawdziwki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 min. Namoczone grzyby wlej razem z wodą, w której się moczyły do serc drobiowych i duś dodając liści laurowych i orzechów. Dolej białe wino. Dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy orzechy zaczną mięknąć, dodaj rozgniecionego czosnku. Powoli też rozprowadź przesmażoną mąkę tak, aby nie powstały grudki i duś na małym ogniu do zgęstnienia. Dodaj posiekaną zieleninę. Podawaj z grzankami lub kawałkami chleba.

  • 50 dkg serc drobiowych
  • 3 suszone prawdziwki
  • 15 dkg orzeszków ziemnych
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
  • Liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)