Panna apteczkowa

Panna Apteczkowa, oprócz swojej działalności kulinarnej, zwraca uwagę na aspekty lecznicze i zdrowotne naturalnych składników, które wykorzystuje w swoich potrawach. Promuje tradycyjne metody przygotowania żywności, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie, oraz propaguje wykorzystanie lokalnych i naturalnych produktów jako sposobu na leczenie różnych dolegliwości. Ponadto, kultywuje tradycyjną wiedzę o roślinach leczniczych, którą wykorzystuje w swoich przepisach i produktach.

Czy Panna Apteczkowa stosuje jakieś znakomite tradycyjne receptury?

Nasz układ odpornościowy pracuje cały czas. Dlatego oprócz diety, warto go wzmacniać też oczyszczaniem organizmu z toksyn i dostarczaniem witamin. Rytm przyrody wyznacza też nasz naturalny rytm, związek człowieka z przyrodą jest bardzo silny. Powinniśmy ograniczyć spożywanie żywności wysoko przetworzonej, włączyć naturalne kiszonki i zioła.

W naszym jadłospisie powinny się znaleźć produkty naturalnie fermentowane, czyli np. kiszone rzodkiewki, ale kisić możemy także rośliny ogrodowo-łąkowe i używać ich do sałatek. Wiosną możemy zebrać i ukisić pączki mniszka lekarskiego, pączki stokrotek, liście czosnku niedźwiedziego, liście podagrycznika, młode liście pokrzywy czy babkę lancetowatą. Kwiatostany pąków czosnku niedźwiedziego można także marynować w oliwie lub occie. Kisimy w solance łyżka soli na litr wody, cukier, łyżka octu, aby uzyskać bardziej słodki smak do solanki możemy dodać zamiast cukru miód 2 łyżki na litr. Dobrze też dodać łyżkę zalewy z poprzedniego kiszenia, ma to na celu przyspieszenie namnażania się dobrych bakterii. Do zalewy dodajemy koper, ziele angielskie, czosnek, jagody jałowca, gorczycę, pieprz, nadadzą właściwości zdrowotne i smak. Naczynie w którym kisimy zakrywamy wieczkiem i odkręcamy co kilka dni, lub na kilka dni zakrywamy gazą. W tym czasie słój powinien stać w ciepłym miejscu, po kilku dniach zakręcamy i odstawiamy w do spiżarni.

W pierwszej kolejności podziękują nam jelita, a to w nich budujemy odporność. Jeśli są w złej kondycji i brakuje im dobrych bakterii, które pomagają budować odporność, częściej przytrafiają się nam przeziębienia. Flora bakteryjna jelit jest bardzo wrażliwa na działanie stresu, należy ją zasilać dobrymi bakteriami z kiszonek codziennie. Kiszonki są ważnym elementem diety ponieważ wpływają na florę bakteryjną a przez to na całe nasze zdrowie i samopoczucie.

Zobacz również:

Brzoza – naturalne wsparcie dla zdrowia i ukojenie bólu

Dbać o organizm powinniśmy w ciągu całego dnia stosują nie tylko odpowiednią dietę, ale też wypoczyw (...)

Łopian – naturalny wzmacniacz i detoksykant

Wiosną warto zadbać o piękny warkocz stosując Łopian , który działa wzmacniająco, reguluje trawienie (...)

Uspokajająca poduszka z siana

Każda pora roku ma swoje zapachy i smaki. Skoszona trawa i związany z tym zapach siana, kojarzy nam (...)