Babka rodzynkowa

Ubij żółtka z cukrem, wymieszaj z osobno ubitymi białkami i cały czas miksuj, dodając na przemian łyżkę majonezu i łyżkę mieszanki suchych składników. Na końcu dodaj pół olejku. Babkę piecze się ok. 1 godz. w temp. 170°C.

  • 4 jajka (białka ubijamy osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Rodzynki
  • 250 ml majonezu
  • Olejek śmietankowy lub pomarańczowy

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Pomarańczowa babka

Wszystkie składniki połączyć, zmiksować,wylać do formy na babkę, piecw temperaturze 1800C ok. 50 min (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)