Tarta z jabłkami

Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, dodaj cukier, nasiona z laski wanilii i 4 łyżki wody. Duś do miękkości na małym ogniu przez ok. 15 min. Ugotowane jabłka włóż do formy z ciastem. Na wierzchu ułóż okrąg z jabłek pokrojonych w plasterki i posyp łyżką cukru. Piecz w temp. 175ºC ok. 50–60 min.

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 90 g drobnego cukru
  • Szczypta soli
  • 2 duże żółtka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka wody

Nadzienie:

  • 400 g jabłek do szarlotki np. szarej renety (lub dowolnych)
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 75 g cukru
  • 1 przecięta wzdłuż laska wanilii

Zobacz również:

Pomarańczowa babka

Wszystkie składniki połączyć, zmiksować,wylać do formy na babkę, piecw temperaturze 1800C ok. 50 min (...)

Babka rodzynkowa

Ubij żółtka z cukrem, wymieszaj z osobno ubitymi białkami i cały czas miksuj, dodając na przemian ły (...)

Wykwintny makowiec

Ciasto: Do kubka skrusz drożdże, wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 (...)