Racuchy z rodzynkami

Drożdże rozprowadź kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki i wyrób zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj resztę cukru, sól, jajka, wyrośnięty zaczyn i resztę ciepłego mleka. Wyrabiaj na gładkie ciasto. Pod koniec dodaj rodzynki. Odstaw na 30 min. do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej nałóż łyżką niewielkie racuszki, smaż na rumiano z obu stron. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

  • 3 dkg drożdży
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 15 dkg rodzynek
  • Cukier puder

Zobacz również:

Pomarańczowa babka

Wszystkie składniki połączyć, zmiksować,wylać do formy na babkę, piecw temperaturze 1800C ok. 50 min (...)

Babka rodzynkowa

Ubij żółtka z cukrem, wymieszaj z osobno ubitymi białkami i cały czas miksuj, dodając na przemian ły (...)

Wykwintny makowiec

Ciasto: Do kubka skrusz drożdże, wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 (...)