Pancakes z syropem klonowym

Do miski wsyp mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, dodaj jaja, masło i maślankę. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem. Łyżką nakładaj porcję ciasta na nieprzywierającą patelnię. Smaż 1–2 minuty z każdej strony. Gotowe placuszki podawaj z syropem klonowym lub miodem i świeżymi owocami.

  • 250 g mąki
  • 250 g maślanki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g roztopionego masła
  • Syrop klonowy (lub miód)
  • Maliny
  • Borówki lub truskawki

Zobacz również:

Pomarańczowa babka

Wszystkie składniki połączyć, zmiksować,wylać do formy na babkę, piecw temperaturze 1800C ok. 50 min (...)

Babka rodzynkowa

Ubij żółtka z cukrem, wymieszaj z osobno ubitymi białkami i cały czas miksuj, dodając na przemian ły (...)

Wykwintny makowiec

Ciasto: Do kubka skrusz drożdże, wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 (...)