Kokcydioza jest najdroższą chorobą pierwotniaczą drobiu. To wciąż istotne wyzwanie dla wielu hodowców, którzy ponoszą z jej powodu nie tylko straty ekonomiczne.
Kokcydioza to zakażenie pierwotniakami z rodzaju Eimeria spp., które przebiega bez wyraźnych, widocznych objawów klinicznych, takich jak biegunka czy apatia u ptaków. Mimo braku zauważalnych symptomów choroba prowadzi do istotnych strat ekonomicznych, które obejmują:
– spowolniony wzrost ptaków,
– pogorszone wykorzystanie paszy (spadek efektywności żywienia),
– obniżoną jakość mięsa lub jaj.
Hodowca może nie zauważyć tych problemów od razu, ale ich długofalowy wpływ na wydajność i opłacalność produkcji jest znaczący.
Co to za choroba?
Pierwotniaki z rodzaju Eimeria spp. są odpowiedzialne za wywoływanie kokcydiozy, choroby pasożytniczej drobiu. Do zakażenia dochodzi najczęściej drogą fekalno-oralną, kiedy ptaki spożywają inwazyjne oocysty. Oocysty mogą być również przenoszone mechanicznie przez ludzi, zwierzęta (takie jak ptaki, owady czy gryzonie) oraz za pośrednictwem sprzętu gospodarskiego.
Czynniki sprzyjające występowaniu kokcydiozy:
– podwyższona zawartość amoniaku,
– zwiększona wilgotność ściółki,
– niedostateczna wentylacja w budynku,
– zbyt duża liczba kur w budynku,
– nieodpowiednia jakość paszy m.in.zanieczyszczenie paszy mykotoksynami, bakteriami lub oocystami pasożytów lub przechowywanie paszy w warunkach sprzyjających namnażaniu patogenów,
– nieodpowiednia jakość wody, bądź zanieczyszczenie wody oocystami,
– stres,
– choroby obniżające odporność.
Jak wyglądają jelita kur zakażonych?
Zmiany najczęściej lokalizują się w początkowym odcinku jelit, czyli dwunastnicy. Widać białe, okrągłe obszary, czasami w formie pasemek, widoczne również na powierzchni błony surowiczej jelita.
Kokcydia atakujące jelita osłabiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych. W efekcie w kale można zauważyć niestrawioną paszę. Powoduje to wolniejszy przyrost masy ciała kurcząt oraz większe zużycie paszy na 1 kg przyrostu masy ciała, co pogarsza wynik finansowy takiego odchowu.
Jak zdiagnozować wystąpienie kokcydiozy w stadzie?

– zamknięte/ półprzymknięte oczy
– krew i/lub śluz w kałomoczu
– wzrost spożycia wody
– utrata apetytu
– osowiałość
– nastroszenie piór i pobrudzenie odchodami
– utrata masy ciała
– gorsze wykorzystanie paszy
– wzrost upadków oraz wybrakowanych sztuk
Zaburzenia trawienia i wchłaniania są przyczyną biegunki. W ostrej postaci choroby pojawia się krew na ściółce. Dodatkowo wzrasta wilgotność ściółki, co negatywnie wpływa na dobrostan ptaków.
Jak zapobiegać kokcydiozie?
Kurom nioskom możemy podawać kokcydiostatyki w paszy w okresie odchowu, jednak jeśli już wejdą w nieśność, to należy poszukać alternatyw, które zastąpią tradycyjne kokcydiostatyki. W zapobieganiu kokcydiozie stosuje się różne dodatki paszowe w postaci ziół i ich ekstraktów, probiotyków oraz prebiotyków.
Do naturalnych substancji mających wpływ na ograniczenie występowania kokcydiozy należą m.in.:
– allicyna zawarta w ekstrakcie z czosnku zapobiega stresowi oksydacyjnemu, hamuje namnażanie się pierwotniaków oraz ma właściwości przeciwzapalne;
– betaina, substancja czynna izolowana m.in. z buraka cukrowego, która wpływa korzystnie na nabłonek śluzówki jelita, co jest szczególnie ważne przy stresie osmotycznym wywołanym odwodnieniem w trakcie wystąpienia choroby;
– bylica roczna, susz z liści bylicy w ilości ok. 5% w diecie zmniejsza stopień uszkodzenia jelit ślepych, oraz pozytywnie wpływa na zmniejszenie liczby wydalanych oocyst przy zakażeniu E.tenella oraz E.acervulina;
– śliwa japońska, susz posiada działanie immunostymulujące, pozytywnie wpływa na spadek liczby oocyst w kale.
Probiotyki i prebiotyki to ważne dodatki do paszy, które mogą pomóc w walce z kokcydiozą u drobiu. Zawierają korzystne bakterie lub drożdże, które wspierają zdrową mikroflorę jelitową i ograniczają rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Mannanooligosacharydy, pozyskiwane ze ścian komórkowych drożdży, mają działanie wspierające odporność i mogą łagodnie ograniczać rozwój kokcydiów. Dodatkowo stymulują wzrost pożytecznych bakterii jelitowych oraz wzmacniają układ odpornościowy ptaków.
Literatura dostępna u autorki
Dr hab. Monika Michalczuk, prof. SGGW
Instytut Nauk o Zwierzętach, Wydział Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt SGGW w Warszawie