Korzenne przyprawy z mirtu

Symbol czystości, radości oraz szczęścia.

Spełniał rolę rośliny ozdobnej, użytkowej i magicznej. Panny przed zamążpójściem uprawiały mirt do ślubnego wianka. Miał przynosić szczęście więc przystrajano nim dziecięce beciki do chrztu, dekorowano weselne i komunijne stoły. Uprawiano go w przydomowych ogródkach dla ozdoby i pięknego zapachu. Przyprawę stanowią świeże i suszone liście mirtu, które mają ostry i korzenny, lekko gorzkawy smak i zapach. Można je dodawać do potraw z baraniny, wieprzowiny, ryb, drobiu, jagnięciny, koźliny, wołowiny, pasztetów, dziczyzny, ciemnych sosów, potraw z podrobów, pomidorów, z nasion roślin strączkowych , oberżyny, słodkiej papryki, wszelkich odmian dyni, flaków, w niewielkich ilościach także do bigosu i zup, takich jak grochowa, fasolowa, kartoflanka.

Zobacz również:

Nadmierne dziobanie kur – jak sobie z nim radzić?

Dziobanie kur, które mają zaspokojone podstawowe potrzeby życiowe, jest zjawiskiem zwykle umiarkowan (...)

Dlaczego kury dziobią?

Dziobanie kur, które mają zaspokojone podstawowe potrzeby życiowe, jest zjawiskiem zwykle umiarkowan (...)

Witaminy w żywieniu drobiu (cz. 2)

Główne funkcje witamin i objawy ich niedoboru (...)