Łopian – naturalny wzmacniacz i detoksykant

Wiosną warto zadbać o piękny warkocz stosując Łopian , który działa wzmacniająco, reguluje trawienie, przemianę materii, wspomaga leczenie zmian skórnych. Dawniej spożywano młode, gotowane korzenie łopianu, a młode ogonki liściowe kiszono jak ogórki. Z korzenia można przygotować płukanki wzmacniające i odżywiające włosy, odwar, olej łopianowy oraz sok.

Liście i korzenie można dodawać do zup i sosów. Przetwory z łopianu wpływają korzystnie na przemianę materii, przyspieszają oraz ułatwiają usuwanie z organizmu produktów toksycznych, łopuch odtruwa organizm i czyści krew. 

Zobacz również:

Nadmierne dziobanie kur – jak sobie z nim radzić?

Dziobanie kur, które mają zaspokojone podstawowe potrzeby życiowe, jest zjawiskiem zwykle umiarkowan (...)

Dlaczego kury dziobią?

Dziobanie kur, które mają zaspokojone podstawowe potrzeby życiowe, jest zjawiskiem zwykle umiarkowan (...)

Witaminy w żywieniu drobiu (cz. 2)

Główne funkcje witamin i objawy ich niedoboru (...)