Dziobanie kur, które mają zaspokojone podstawowe potrzeby życiowe, jest zjawiskiem zwykle umiarkowanym i prawidłowym. Skąd się bierze? Jakie są przyczyny? Kiedy należy na to zwrócić szczególną uwagę? O tym w artykule poświęconym temu zjawisku.
PRZYCZYNA 2: Czynniki środowiskowe - dieta:
- nadmierne zagęszczenie ptaków,
- wysoka temperatura w czasie odchowu, bardzo nasłoneczniony wybieg i ekspozycja na światło,
- nadmiar szkodliwych gazów w budynku m.in. amoniaku, dwutlenku węgla czy siarkowodoru,
- zbyt mocne oświetlenie, niedostosowane do powierzchni budynku.
PRZYCZYNA 2: Czynniki środowiskowe - dieta:
- jakość paszy m.in. typ paszy(sypka lub kruszonka) lub całe ziarna – zbyt rozdrobniona pasza to słaba pasza, ponieważ kury są ziarnojadami i lubią sobie wybierać większe składniki z paszy, a pozostała sypka struktura paszy nie jest przez nie wyjadana. Co pogarsza wykorzystanie paszy przez kury, ale również powoduje, że nie pobierają prawidłowo wszystkich komponentów paszy i nie pokrywają swojego dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze. Kury głodne szukają paszy, dziobiąc również nogi i pióra współtowarzyszek w stadzie. Aby odciągnąć ptaki od dziobania, sypie się ptakom również ziarno do ściółki i tym samym zachęca ptaki do grzebania w niej.
-
zbyt mała zawartość włókna w dawce pokarmow
Uwaga! Warto zastosować komponenty bogate we włókno, aby zmniejszyć energię w paszy, na przykład: otręby pszenne i owsiane, łuski owsiane, lucernę. Przyczyniają się one do zmniejszenia ilości pobieranej paszy w jednostce czasu i mają wpływ na okres trawienia treści pokarmowej.ej - włókno stanowi pewien balast w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego, dając uczucie sytości, ale również może osłabiać perystaltykę jelit. To prowadzi do zalegania treści kałowych i gorszego samopoczucie kury, kury stają się bardziej „osowiałe”. Stosowanie dawki pokarmowej bogatej we włókno może przyczynić się do poprawy stanu upierzenia i zapobiegania dziobania okolicy odbytu - zbyt krótki czas pobrania paszy. Zależy nam, aby kury wyjadały paszę jak najdłużej, wtedy mają zajęcie i przewód pokarmowy pracuje prawidłowo. Jeśli kury bardzo szybko wyjedzą zadaną paszę z karmideł i chodzą dalej w jej poszukiwaniu, wtedy zaczynają wydziobywać sobie nawzajem pióra. Zmniejszenie zawartości energii w dawce może zmusić kury do pobierania większej ilości paszy, co pozwoli na dłuższe jej wyjadanie, a w konsekwencji ilość pobieranej energii możemy utrzymać na prawidłowym poziomie.

ZAPOBIEGANIE: Zalecenia

1. Dbałość o prawidłowe warunki środowiskowe
Zwiększenie przestrzeni dla ptaków i umożliwienie im swobodniejszego ruchu może zmniejszyć objawy kanibalizmu. Kury nioski powinny mieć również zapewnioną odpowiednią ilość gniazd i ich prawidłowe zaciemnienie oraz prawidłowo rozmieszczony sprzęt do zadawania wody i paszy w liczbie dostosowanej do obsady ptaków w kurniku. Pozwoli to na ograniczenie stresu bytowego ptaków.

2. Zbilansowana dieta
Uzupełnienie diety w niezbędne makroi mikroelementy oraz witaminy pomoże zapobiec niedoborom, które mogą prowokować agresywne zachowania w stadzie. Najczęściej stosuje się dodatek witamin A i D3, B12 do paszy oraz preparaty zawierające aminokwasy siarkowe i składniki mineralne.

3. Monitorowanie stada
Regularna obserwacja ptaków pod kątem uszkodzeń piór i innych objawów pozwala na wczesne wdrożenie działań naprawczych.
Wydziobywanie piór i kanibalizm są schorzeniami prowadzącymi do spadku produkcyjności i wzrostu śmiertelności ptaków, dlatego bardzo ważne jest zapewnienie ptakom zarówno właściwych warunków bytowych, jak i odpowiedniej paszy.

Dr hab. Monika Michalczuk, prof. SGGW
Instytut Nauk o Zwierzętach, Wydział Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt SGGW w Warszawie, p.o. dyrektora Instytutu
Nauk o Zwierzętach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Licznie nagradzana za działalność naukową.