Ryba z orzechami i jabłkami

Opłukane i osuszone kostki podziel na niewielkie porcje i skrop sokiem z cytryny. Następnie posyp solą, pieprzem, obtocz w mące, usmaż na złoto i przełóż do garnka. Dodaj sparzone rodzynki, pokrojone w paski śliwki i kawałki jabłek, posiekaną cebulę, masło, przyprawy. Podlej wszysko wrzątkiem i duś 10–15 min. Pod koniec duszenia wsyp orzechy. Podawaj rybę z ryżem na sypko lub drobnymi kluseczkami oraz z sałatą lub cykorią.

  • 400 dkg kostki z filetów rybnych
  • 1 cebula
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki rodzynek
  • 3 kwaśne jabłka
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • Sok z cytryny
  • Kilka goździków
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej do smażenia

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)