Ryba faszerowana

Warzywa umyj i obierz. Rybę namocz w wodzie z octem, a po godzinie wyjmij, osusz i zmiel w maszynce wraz z obraną cebulą. Dodaj jajko, kaszę manną, opłukane rodzynki, gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy, sól, cukier i wymieszaj. Masę wyłóż na pergamin, ściśle zawiń, formując rulon o średnicy szklanki. Papier na końcach skręć i zawiąż nicią. W garnku zagotuj osoloną wodę z obranymi warzywami, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Włóż do niej rybę i gotuj na malutkim ogniu godzinę. Odstaw, by wystygła. Zimną już rybę wyjmij z wywaru, rozwiń z papieru, pokrój w plastry. Do 2 szklanek przestudzonego wywaru dodaj żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Rybę ułóż na półmisku, przybierz ugotowaną marchewką i natką, zalej tężejącą galaretą, odstaw do całkowitego zastygnięcia. Podawaj z sosem tatarskim lub chrzanowym.

  • 50 dkg filetów z białej ryby morskiej (np. dorsza, mintaja, pangi)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka żelatyny
  • Pieprz ziołowy
  • Gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki octu
  • Sól
  • Cukier

Składniki na wywar:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz
  • Sól

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)