Pstrąg z nadzieniem z ryżu i rodzynek

Pstrągi powinny być do przygotowania tej potrawy jak najświeższe. Dokładnie je umyj, skrop środek sokiem z cytryny i natrzyj solą. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie ugotuj na sypko ryż. Rodzynki zalej wrzątkiem. Przestudzony ryż i odsączone rodzynki wymieszaj z drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano. Nadzieniem napełnij „brzuszki” pstrągów i zepnij je w dwóch, trzech miejscach wykałaczkami. Piecz na niewielkim żarze na natłuszczonym ruszcie przez ok. 40 min., przekładając kilka razy. Przed podaniem obficie skrop cytryną.

  • 2 nieduże sprawione pstrągi (wypatroszone z głowami)
  • 50 g ryżu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)