Miodowy schab

Mięso opłucz, osusz, polej winem, pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu. Miód podgrzej, wymieszaj z cynamonem. Schab oprósz solą i pieprzem, posmaruj miodem, ułóż na blasze. Na wierzchu połóż plaster słoniny. Piecz ok. 1,5 godziny w temp. 180°C. Po wyjęciu przykryj folią aluminiową. Gdy przestygnie, pokrój w plastry grubości 2 cm. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i grzybami lub z warzywami.

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 5 dkg słoniny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • Sól
  • Zmielony czarny pieprz

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)