Łosoś pieczonymi z batatami

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Z obu stron osól, posyp pieprzem i skrop oliwą. Jeśli filety są dość duże – można pokroić je na mniejsze kawałki. Bataty porządnie wyszoruj (nie obieraj skórki), pokrój na plastry grubości ok. 1 cm. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Na dnie naczynia wyłóż krążki batatów oraz pomidorki koktajlowe (w całości lub połówki). Posyp rodzynkami i ułóż kawałki łososia. Skrop całość sokiem z limonki (lub cytryny) i zalej czerwonym winem. Posyp orzeszkami piniowymi. Piecz ok. 20–30 min. W połowie pieczenia warto przełożyć rybę „do góry nogami”, by równomiernie z wszystkich stron się opiekła.

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 bataty
  • Kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • 2 filety z łososia (bez skóry)
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • Sok limonki lub cytryny
  • 50 ml pólwytrawnego czerwonego wina
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)