Linguine z rukolą, orzechami i wędzonką

Bazylię i rukolę opłucz, osusz i włóż do malaksera. Czosnek obierz, grubo posiekaj i dodaj do ziół. Do malaksera wrzuć też orzechy i zmiksuj wszystko. W trakcie miksowania dolej 3–4 łyżki oliwy, aż powstanie gęsta pasta. Makaron ugotuj al dente. Pecorino zetrzyj na tarce, 3/4 dodaj do pesto. Kiedy makaron będzie już prawie ugotowany, odlej z garnka pół szklanki wody od gotowania i dolej do pesto, po czym zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Do odcedzonego makaronu dodaj rozdrobnione mięso. Dodaj pesto, wymieszaj i posyp resztą sera, od razu podaj.

  • 300 g wędzonego indyka lub kurczaka
  • 2 duże pęczki świeżej bazylii
  • 3 garści rukoli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
  • Oliwa z oliwek
  • 500 g makaronu
  • 100 g sera pecorino
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)