Kurczak po indyjsku

Kurczaka natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na 15 min. Podsmaż go na oleju na złoto z obu stron. W dużym rondlu (garnku) przesmaż pokrojoną w kostkę sporą cebulę. Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku i 0,5 cm masła. Dodaj łyżeczkę curry, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Zamieszaj. Włóż kurczaka i zalej go wrzątkiem. Dodaj pół łyżeczki Vegety i 2 łyżki keczupu. Duś do miękkości (w zależności od ilości kurczaka od ok. 40 min. do 1 godz.). Gdy kurczak jest już miękki, zagęść sos 2 łyżkami śmietany z 2 łyżkami mąki i zagotuj. Najlepiej smakuje z ryżem polanym sosem. 

  • Kurczak ćwiartki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cm masła
  • Curry
  • Sól
  • 1/2 łyżeczki Vegety
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • Pieprz ziołowy
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • Olej

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)