Kurczak nadziewany ryżem

Opraw kurczę, a następnie je opłucz, osusz i natrzyj solą. Przygotuj nadzienie: ugotuj ryż, żółtka utrzyj z masłem i namoczonym w 1 łyżce wody szafranem, wymieszaj z rodzynkami i migdałami. Farsz dopraw i wymieszaj delikatnie z ubitymi białkami. Kurczę nadziej farszem, zaszyj nicią wszystkie otwory, posmaruj masłem i piecz 1 godz. w temperaturze 180°C, polewaj sosem z pieczenia. Upieczonego kurczaka pokrój. Podawaj po 1 kawałku mięsa i porcji nadzienia z mizerią i pieczonymi ziemniakami.

  • 1 kurczak (1,2 kg)
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • Nadzienie
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 30 g rodzynek
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 30 g posiekanych migdałów
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta szafranu
  • Cukier

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)