Kminkowe piersi ze szpinakiem lub szparagami

Pierś indyka umyj, posól, posyp pieprzem, kminkiem i przysmaż na mocno rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek. Szparagi gotuj w wysokim garnku, wkładając je tak, aby miękkimi końcówkami wystawały tuż nad wodę. Jeśli zamiast szparagów chcesz wykorzystać szpinak, należy go umyć i obsmażyć na maśle z drobno posiekanym czosnkiem i dodać śmietany. Z grahamek wybierz miąższ i wypełnij szparagami lub szpinakiem. Na wierzchu ułóż pokrojone i usmażone mięso. Danie podawane na zimno nie traci swoich walorów smakowych.

  • 0,5 kg piersi indyka
  • 10 zielonych szparagów
  • Świeży szpinak
  • 4 grahamki
  • Śmietana 18%
  • Olej lub oliwa
  • 1 łyżka masła
  • Czosnek
  • Kminek
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)