Indyk z bazylią

Pierś kurczaka starannie umyj, osusz, podziel wzdłuż na dwie identyczne części. Wykrój tłuszcz, żyłki i błonki. Następnie gotuj przez 10–15 min. na parze. W tym samym czasie ugotuj ziemniaki (obrane i pokrojone w dość grube plastry – ziemniaki gotowane na parze są znacznie smaczniejsze niż takie z wody). Bazylię, obrane ząbki czosnku, oliwę, parmezan, sól i pieprz zmiksuj na gładką masę. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, aż zbrązowieją. Nastepnie dodaj je do masy bazyliowej i zmiksuj – w ten sposób otrzymasz pesto. Ugotowaną pierś kurczaka ułóż na talerzu i przykryj pierzynką z pesto. Obok ułóż ziemniaki.

  • Pierś kurczaka
  • Duża garść świeżych liści bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka parmezanu
  • Pestki słonecznika
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 duże ziemniaki

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)