Indyk w glazurze z octu balsamicznego

Pokrój cebulę w piórka. Umieść 2 łyżki mąki na talerzu. Następnie dodaj 1 czubatą łyżeczkę papryki ostrej, jedną papryki słodkiej i pół łyżeczki mielonego kminku. Wymieszaj i obtocz zobu stron pokrojonego indyka (plastry o grubości maks. 1 cm). Strzep nadmiar mąki. Cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż będzie przezroczysta (3–5 min.). Dodaj 1 łyżkę masła, a potem indyka. Podsmażaj przez 2–3 min. z każdej strony.

Glazura z octu balsamicznego: do małego rondla wlej 1/4 szklanki octu balsamicznego. Gotuj ocet, aż zmniejszy objętość o połowę (ok. 3–4 min.). Powinien być gęsty jak syrop. Usmażonego indyka połóż na talerzu, a na nim podsmażoną cebulkę i polej łyżką sosu balsamicznego.

  • 1/2 kg piersi z indyka
  • 2 łyżki czubate mąki
  • 1/2 cebuli
  • 1 czubata łyżeczka papryki ostrej
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)