Indyk pieczony

Indyka umyj i osusz. Powyciągaj z nóżek niejadalne ścięgna, koniec mostka zegnij silnie w dół. Natrzyj całą tuszkę solą i zostaw w chłodnym miejscu na 2 godz. Przygotuj dowolne nadzienie, włóż je do podgardla i wnętrza, brzegi rozciętego brzucha zepnij igłami do zrazów, a nóżki zwiąż. Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. W dużej brytfannie rozgrzej tłuszcz (masło), włóż indyka, wlej gorący bulion i wstaw do piekarnika. Przez pierwsze 40 min. piecz indyka nakrytego folią aluminiową, by zbytnio się nie przypiekł. Później folię zdejmij, mięso powinno w krótkim czasie się zarumienić. W czasie pieczenia często polewaj sosem z pieczenia, a parującą wodę uzupełnij wrzątkiem lub bulionem.

  • Indyk
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu z kostki
  • Sól
  • 10 łyżek dowolnego nadzienia

Zobacz również:

Torcik kresowy z wątróbek drobiowych, jajek i ziół

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 5 jajek, cebula smażona 2 szt., mąka pszenna 5 łyżek, ¼ szklan (...)

Żymlok

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy (...)

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego d (...)